Poate fi surprinzător să-ți auzi preșcolarul vorbind despre moarte, dar acesta este un proces normal de dezvoltare. Copiii se gândesc la moarte. Dacă vorbești despre asta, copilul tău nu va avea gânduri morbide.

Fiind director funerar, am vorbit adesea despre moarte cu copiii mei. Au avut întotdeauna o bună înțelegere a morții și nu s-au speriat niciodată de conversațiile noastre. Din experiența mea, ajută la atenuarea îngrijorărilor.

Moartea este o parte a vieții și nu poate fi evitată. Este un lucru bun atunci când copilul tău pune întrebări despre asta; asta înseamnă că se simt în siguranță cu tine și că mintea lor crește și se maturizează. Lăudați-i pentru întrebările lor și răspundeți cât mai bine.

Sfaturi pentru a vorbi cu copiii despre moarte.

Iată zece gânduri care vă pot ajuta în timp ce vă uitați la modalități de a vorbi cu acești copii iubiți despre durere, moarte și moarte.

Fii proactiv în a vorbi cu copiii tăi despre moarte.

La fel ca a vorbi cu copiii noștri despre sex, a vorbi cu ei despre moarte este cel mai bine de făcut pe parcursul vieții lor. Vorbesc la momente adecvate, pentru că pot înțelege.

Discutați cu copilul despre ciclurile de viață și despre cum o floare poate crește și bea apă din pământ și poate absorbi razele soarelui; acea floare va muri la un moment dat și va înceta să mai facă acele lucruri.

Deși acea floare este moartă, ea a produs semințe și descendenți și ne va oferi bucurie în timpul său. Și urmașii ei sunt lăsați la noi să ne bucurăm din nou în primăvară.

Fiți direct atunci când purtați această conversație cu copiii dvs. Deși metaforele florilor pot fi utile, asigurați-vă că folosiți limbajul copilului dvs. va înțelege dacă vorbiți cu un copil foarte mic sau cu un adolescent.

Nu ești un eșec dacă nu ai vorbit încă despre asta.

A vorbi despre moarte este incomod pentru majoritatea oamenilor. Și să recunoaștem, cine vrea cu adevărat să vorbească cu copiii tăi despre moarte sau moarte? Dar, uneori, nu există nici o cale de a o înconjura.

Moartea se întâmplă în moduri diferite; accidentală, anticipată sau chiar bruscă. Fiecare caz vă oferă șansa de a discuta despre moarte. Pregătește-te cu ceea ce vrei să le spui. Faceți ca discuția să se potrivească circumstanțelor din jurul morții.

Ați putea fi surprins de cât de mult înțelege deja copilul dumneavoastră.

Fii sincer cu privire la moarte.

Onestitatea este cea mai bună politică. Evitați să spuneți lucruri precum „Ea este într-un loc mai bun” sau „El a adormit”. Acestea îți vor încurca copilul. Fii direct. „Bunica nu se va mai întoarce, ea a murit” sau „Bunicul a murit, el nu doarme”.

Folosiți o formulare simplă, directă, chiar directă. Este mai ușor pentru un copil să înțeleagă dacă utilizați o abordare simplă.

Este posibil ca reacția copilului să nu aibă sens pentru dvs. sau să pară adecvată.

Unii copii pot adopta o poziție șocant de nonșalantă atunci când se ocupă de moarte, în timp ce alții vor fi mai expresivi.

Aveți grijă să nu pregătiți un copil pentru că pare insuficient și nici nu-l pedepsiți pentru că este prea emoțional. Fiecare copil va procesa lucrurile diferit și în propriul ritm.

Ascultați cu înțelegere și evitați corecțiile pripite.

Moartea este greu de înțeles pentru adulți; pentru copii, este și mai dificil. Copiii se întristează în felul lor.

Copiii ar putea spune lucruri pe care adulții le consideră inadecvate. Ascultă ce spun ei fără judecată. Fii blând cu copiii tăi și validează-le sentimentele. Răspundeți la întrebări și oferiți confort.

Fiecare copil este diferit.

Ca părinte, puteți evalua ceea ce știe deja copilul dvs. punând câteva întrebări punctate. Odată ce le-ați determinat conștientizarea, vă puteți pregăti pentru discuție.

Unii profesioniști spun că este corect să spui totul unui copil. Alți profesioniști spun că ar trebui să-i spui copilului tău atât cât întreabă. Toți experții sunt de acord că fiecare copil și familie este diferită.

Oferă multă siguranță.

Încercați să nu spuneți lucruri precum „Nu vă faceți griji” sau „Nu fiți trist”. Copilul tău se va îngrijora de lucruri și va fi trist în legătură cu moartea persoanei iubite. Spuneți-le că sunteți acolo pentru a avea grijă de lucruri.

Anunțați-i că sunt iubiți și că există oameni care să aibă grijă de ei. Spune-le că le vei mai băga noaptea și le vei trezi dimineața. Îi vei duce în continuare la școală și îi vei ridica. Liniștește-i că viața va continua.

Încurajați comunicarea deschisă.

Copiii sunt mereu plini de întrebări. Fii pregătit pentru aceleași întrebări din nou și din nou. Poate deveni deranjant, dar nu pierde răbdarea cu ei. Acesta este un mod în care copiii se descurcă. A pune întrebări este o modalitate prin care aceștia își pot procesa emoțiile.

Lasă-l pe copilul tău să-și amintească de persoana iubită.

Copilul dvs. a avut o relație cu persoana iubită și trebuie să poată discuta despre asta. Lasă-i să povestească povestea lor cu tine.

Ascultarea a ceea ce copilul dumneavoastră are de spus vă va ajuta să înțelegeți ce „știu” și unde se află în procesul de durere. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să le puteți transmite faptele. Spuneți-i copilului sentimentele pe care le au „în regulă”.

Înțelege-ți propria durere și fii deschis și cinstit cu copiii tăi.

Fii conștient de propria ta durere. Copiii sunt un burete și vă vor absorbi cuvintele și expresiile. Dacă ești trist, fii sincer în legătură cu asta. Nu vă fie teamă să vă exprimați mâhnirea pentru pierderea unei persoane dragi. Acest lucru va modela durerea sănătoasă pentru ei.

În același timp, aveți grijă să nu supraîncărcați copilul cu propria durere. Când simți că nu poți rezolva totul, ia un „pui de somn” în spatele ușilor închise. Plânge-ți ochii sau roagă-ți un prieten sau un membru al familiei să îngrijească o vreme.