MARTORII LUI IEHOVA
MARTORII LUI IEHOVA

Durerea pe care o purtam in suflet atunci cȃnd pierdem un om drag este firească. L-am iubit ȋn timpul vieții și vom iubi ȋn continuare experientele si emotiile impartite, care se transforma acum in amintiri.

Inmormnatarile nu sunt realizate cu mare fast de Martorii lui Iehova, deoarece astfel de obiceiuri ȋi displac Domnului și sunt considerate nebiblice.

 

Trebuie să fie simple şi demne. Iată care sunt regulile si traditiile pe care le veti avea de urmat, daca va confruntati cu un deces in familie.

 

TRECEREA DE LA VIAŢĂ LA INEXISTENŢĂ

 

Biblia ne transmite că cei stinși din viață devin inconștienți si nu detin un loc spiritual ȋn care să simtă plăcere sau durere.

Ei rămȃn doar ȋn amintirea lui Dumnezeu, iar speranța pentru o viață viitoare a lor depinde de o ȋnviere a morților de care au parte doar cei care, ȋn timpul vieții, nu au păcătuit și au crezut ȋn El. Ceilalți, păcătoșii, vor fi distruși pentru totdeauna.

 

VIAŢA CEREASCĂ

 

Dumnezeu, al cărui nume este Iehova, Isus Cristos şi îngerii locuiesc în domeniul spiritual.

Martorii lui Iehova cred că doar un număr relativ mic de oameni, 144 000, vor fi înviaţi la viaţă cerească pentru a guverna alături de Ei în Regat. Aceștia sunt alesi de Dumnezeu drept creștinii fideli Bibliei și merg la cer pentru a domni, nu pentru a trăi ȋn paradis.

 

PREGĂTIREA PENTRU ȊNMORMÂNTARE

 

Martorii lui Iehova considera că anumite practici precum priveghiurile, cuvintele adresate decedaților, pomenile, parastasele şi alte obiceiuri care au la bază credinţa că sufletul ȋncă mai trăiește undeva, ȋl dezonorează pe Dumnezeu și sunt ȋmpotriva Bibliei.

Potrivit principiilor biblice, ȋnmormȃntarea unui Martor trebuie să fie organizată de membrii comunității religioase.

Dacă unele rude care nu sunt Martore insistă să practice ritualuri nebiblice, familia are dreptul de a pleca de la ceremonie spre Sala Regatului sau ȋntr-un alt loc adecvat pentru a le oferi celor îndureraţi “mângâiere din Scripturi”. Acest ritual poate fi săvȃrșit chiar și ȋn absența trupului neȋnsuflețit.

Dacă decedatul și-a exprimat ȋn scris dorința de a fi ȋnmormȃntat conform procedurilor Martorilor lui Iehova, atunci rudele care nu aparțin acestui cult au datoria morală de a se conforma cererilor sale.

 

ȊNMORMÂNTAREA

 

Martorii lui Iehova au ceremoniile de înmormantare cȃt mai sumare și rapide, precum aceea pe care Isus a avut-o.

Momentul ȋncepe cu o cuvȃntare rostită de unul dintre bătrȃni, supraveghetorul adunarii religioase, apoi răposatul este ȋngropat. La căpătȃiul mormȃntului se pune o piatră sau o scȃndură funerară cu citate din Traducerea Lumii Noi (Biblie).

Ȋn tradiția Martorilor nu există pomeni sau parastase, ȋntrucȃt nu cred ȋn nemurirea sufletului, prin urmare nici ȋn Rai sau Iad.

Poate fi greu să vă păstrați calmul și mintea limpede ȋn aceste momente dureroase, dar o manifestare exagerată aduce o lipsă de respect comunității, membrilor Martorii lui Iehova, cȃt și a omului ce a trăit odată.

Tot ce puteți face pentru a vă arăta dragostea și grija pe care ați purtat-o persoanei care a trecut ȋn neființă este să o onorați cu păstrarea ei ȋn memoria dumneavoastră și cu o ȋnmormȃntare cȃt mai simplă, demnă de ea.

Amintiți-vă că sprijinul ȋl veți găsi ȋn ceilalți Martorii lui Iehova, care vor suferi ȋmpreună cu dumneavoastră și vă vor ajuta să vă găsiți alinarea.