ceremonii funerare
ceremonii funerare

Nu vrem sa ne gandim la pierderea persoanelor dragi, dar este un fapt impus de cursul vietii.

Cum va trebui sa organizam ceremonii funerare legale incepand cu 2019?

Conform noilor reglementari legislative: Respectarea noilor norme intrate in vigoare din luna octombrie a acestui an ne vor ajuta sa evitam majoritatea neplacerilor cauzate din culpa in domeniul ceremonii funerare. Este obligatoriu sa acordam atentia necesara pregatirii trupului neinsufletit, fapt ce implica si imbalsamarea. Noile reglementari stabilesc modificari importante in realizarea acestei practici medicale.

Procedura imbalsamarii poate deveni, in functie de caz, obligatorie sau interzisa.

1. Este nepermisa realizarea imbalsamarii cand persoana in cauza a suferit de boli contagioase ce pot pune in pericol personalul desemnat. Acest temei a condus la obligativitatea obtinerii AVIZULUI PENTRU IMBALSAMARE, pentru orice persoana decedata. Acest aviz este obtinut de la Directia de Sanatate Publica din judetul in care a domiciliat persoana decedata. Vizitati “anthony.ro” pentru mai multe detalii

2. Este obligatorie realizarea imbalsamarii conform legii in vigoare, in urmatoarele cazuri:

  • a) expunerea sicriului cu trupul neinsufletit in locuri publice precum: case funerare si capele;
  • b) transportul in vederea inhumarii in alta localitate, pe o distanta mai mare de 30 kilometri de la locul in care a survenit decesul;
  • c) datorita cauzei medicale a decesului survenit in afara unitatilor sanitare, se impune imbalsamarea ca masura de profilaxie si reducere a riscului biologic.

Important!

Noul text de lege specifica obligativitatea imbalsamarii numai in cazul in care sicriul este expus in locul de priveghi cu capacul deschis, Compania de Servicii funerare Anthony va pune la dispozitie capacul frigorific, transparent ce poate reprezenta o alternativa in vederea evitarii procedeului medical de imbalsamare.

Pe langa avizul de imbalsamare de la Directia de Sanatate Publica, familia va incheia cu prestatorul de servicii funerare un contract, ce va contine mentiunea acordului sau impotrivirii realizarii procedeului de imbalsamare a persoanei decedate. Este necesar un aviz suplimentar pentru transportul decedatului si inhumarea acestuia intr-o alta localitate.

Acest document poarta numele de AVIZ SANITAR DE INHUMARE si se elibereaza de catre DIRECtIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA, respectiv a municipiului Bucuresti.

Se impune si ca masina funerara sa respecte cerintele prevazute de noua reglementare:

  • a) habitaclu format din suprafete ce pot fi dezinfectate,
  • b) habitaclul pentru depozitarea sicriului trebuie sa aiba o lungime de minim 210 cm si o latime de minim 90 cm,
  • c) paravan separator intre spatiul destinat asezarii sicriului si spatiul destinat pasagerilor si soferului,
  • d) omologarea de catre Registrul Auto Roman pentru indeplinirea activitatii de transport mortuar, e) Inmatriculata in Romania, se afla in proprietatea unei firme de pompe funebre sau o deserveste in baza unui contract.

Agentia de servicii funerare Anthony detine cinci masini funerare ce respecta normele prescrise de lege pentru realizarea in siguranta a transportului funerar, inclusiv pentru distante foarte lungi.

Imbalsamarea va fi realizata de o agentie de servicii funerare specializata ce trebuie, la randul ei, sa respecte noile reglementari.

Dupa stabilirea circumstantelor si obtinerea documentatiei necesare:

  • a) Societatea de pompe funebre trebuie sa detina autorizare de la Consiliul Local si autorizare sanitara de la Directia de Sanatate Publica;
  • b) Pentru realizarea procedeului medical de imbalsamare sunt impuse existenta unei sali de pregatire conectata la utilitati si a unui agregat frigorific mortuar pentru pastrarea trupului;
  • c) Totodata, persoana angajata, responsabila de procedura de imbalsamare trebuie sa fi urmat un program de formare organizat de scoala Nationala de Sanatate Publica si Management plus Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin Centrul National de Dezvoltare Profesionala in Domeniul Sanitar.

Echipa care indeplineste procedura este obligata de noile reglementari sa puna langa trupul neinsufletit esantioane din substantele folosite la imbalsamare, in flacoane de plastic.

Pe eticheta acestora se va preciza denumirea produsului si a producatorului, numele firmei de servicii funerare si numarul avizului de imbalsamare. Suplimentar, la una din incheieturile mainii defunctului se va pune o bratara cu informatiile privind societatea de servicii funerare ce a efectuat procedura imbalsamarii.

O noua modificare intrata in vigoare ne obliga sa achizitionam numai sicriele insotite de certificate de conformitate emise de producator.

Compania de servicii funerare Anthony comercializeaza sicrie insotite cu certificat de conformitate de la producator inca din 1992. Astfel garantam respectarea legislatiei in vigoare si calitatea produselor pe care le oferim. Neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a prevederilor legislative va conduce firma de servicii funerare la plata despagubirilor datorate familiilor indoliate.

Plata se va face din fondul de garantare realizat de societate, in cuantumul contravalorii a cinci ajutoare de deces. Cunoasterea normelor in vigoare ne va permite sa realizati ceremonii funerare pentru persoanele trecute in nefiinta, fara sa intampinam dificultati si fara sa actionam gresit in indeplinirea procedurilor.


ceremonii funerare
ceremonii funerare